 Optiuni Inapoi la biblioteca
|
Structuri algebrice pregrupale Autor: Ion Otarasanu Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 27 Apr 2009, nivel de dificultate . Conceptul de structura algebrica—scurt istoric. Operatii algebrice: definitie si exemple. Conceptele de grupoid, subgrupoid, parte stabila, monoid, semigrup, quasigrup, bucla(loop) cu exemple. Morfisme si izomorfisme. Aplicatii diverse. Domenii: Grupuri
D.2. Dubletul format din mulţimea nevidă şi legea de compoziţie pe se numeşte grupoid (magmă).
În acest caz se numeşte mulţimea subiacentă a grupoidului, iar legea de compoziţie se numeşte operaţia grupoidului.
Din exemplele prezentate deducem că , , , ,  , sunt grupoizi.
D.3. Dacă este un grupoid, iar este o submulţime nevidă a lui , atunci se numeşte parte stabilă (închisă) a lui în raport cu operaţia dacă:
.
În acest caz se poate defini legea de compoziţie:
care se denumeşte lege de compoziţie indusă pe de operaţia .
În practică, operaţia se notează tot cu .
D.4. Dacă este un grupoid, iar este parte stabilă a lui în raport cu , atunci dubletul se numeşte subgrupoid (submagmă) a lui .
De exemplu, dacă şi , atunci este subgrupoid al grupoidului  , deoarece compusa a două funcţii injective este tot o funcţie injectivă. În mod analog, dacă şi , atunci şi sunt subgrupoizi ai grupoidului , iar este subgrupoid atât al lui , cât şi al lui , deoarce orice funcţie bijectivă este atât injectivă cât şi surjectivă.
D.5. Dacă este o mulţime finită, iar este un grupoid, atunci legea de compoziţie poate fi dată printr-un tabel cu linii şi coloane afectate celor elemente ale mulţimii , numit tabla (Cayley) operaţiei şi care conţine la intersecţia liniei cu coloana elementul compus: .
Materiale Didactice Asemanatoare
Doua probleme de grupuri
|