 Filtre
|
Biblioteca
In cadrul bibliotecii online poti studia 12 articole, 179 lectii.
Articolul zilei: Functii integrabile - Partea I
FUNCŢII INTEGRABILE
Un punct de plecare pentru teoria care urmează este problema ariei figurilor geometrice. Vom spune că aria unei mulţimi care este reuniunea unei familii finite de dreptunghiuri care, două câte două, care au în comun cel mult segmente, este suma ariilor dreptunghiurilor componente.
Figuri simple precum triunghiul sau trapezul nu se încadrează în definiţia precedentă şi pentru aria unor asemenea figuri s-au propus formulele obţinute printr-o limită într-un proces de aproximare cu reuniuni de dreptunghiuri sau s-au propus formule care au calitatea că nu contrazic definiţia anterior acceptată pentru aria unui dreptunghi.
În acest capitol, consideraţii intuitive despre aria unei mulţimi de forma , unde vor conduce la o clasă nouă de funcţii, aşa numitele funcţii integrabile.
Istoric vorbind, asemenea preocupări apar pentru prima dată la Arhimede care, pentru funcţia considera un sistem de puncte echidistante 
şi propunea aproximarea ariei subgraficului funcţiei cu suma ariilor unor dreptunghiuri, ca în figură : deci cu 
Functii integrabile - Partea III
Proprietati ale functiilor integrabile si ale integralei (continuare): aditivitatea integralei, exemple; restrictia unei functii integrabila este integrabila; exemple.
Vezi intregul articol | Sisteme de inecuatii de gradul al II-lea
Rezolvarea sistemelor de inecuatii de gradul doi, exemple.
Vezi intregul articol | Functia de gradul al II-lea
Functia de gradul doi: definitie, exemple, aplicatie.
Vezi intregul articol | Egalitatea a doua numere complexe
Egalitatea a doua numere complexe: definitie, exemple.
Vezi intregul articol |
Materiale didactice
|