 Optiuni Inapoi la biblioteca
|
Structuri algebrice pregrupale Autor: Ion Otarasanu Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 27 Apr 2009, nivel de dificultate . Conceptul de structura algebrica—scurt istoric. Operatii algebrice: definitie si exemple. Conceptele de grupoid, subgrupoid, parte stabila, monoid, semigrup, quasigrup, bucla(loop) cu exemple. Morfisme si izomorfisme. Aplicatii diverse. Domenii: Grupuri
Soluţie:
Să presupunem că este parte stabilă a lui faţă de adunare şi să dovedim că este o putere a unui număr prim. Să presupunem prin absurd că are în descompunerea sa cel puţin doi factori primi distincţi şi . Atunci există întregi cu proprietatea
(1)
Deoarece este un divizor comun al numerelor şi , deducem că ; analog . Egalitatea (1) arată că suma elementelor şi , ambele din mulţimea , nu este un element al lui , ceea ce contrazice presupunerea că este parte stabilă a lui faţă de adunare.
Aşadar trebuie să aibă un singur factor prim în descompunerea sa, deci este o putere a unui număr prim.
Reciproc, să presupunem că (unde este număr prim, este număr natural) şi să dovedim că este parte stabilă a lui faţă de adunare. Se constată uşor că pentru avem echivalenţa este multiplu de .
Aşadar este formată din toţi multiplii întregi ai numărului prim , deci este parte stabilă a lui faţă de adunare.
IV. Fie o submulţime a mulţimii numerelor complexe, având proprietăţile:
1. , 
2. este parte stabilă a lui faţă de adunare.
Să se demonstreze că .
Soluţie:
a) Arătăm mai întâi că discul-unitate este inclus în 
Din proprietatea 1. avem , şi atunci . Fie acum cu  . Considerăm în planul complex punctele şi (deci este mijlocul segmentului ). Perpendiculara în pe intersectează cercul unitate în punctele , . Deoarece este romb, rezultă . Cum , (conform proprietăţii 1.), rezultă (conform proprietăţii 2.)
b) Arătăm că şi "coroana circulară"  este inclusă în . Fie cu
. Considerăm în plan punctele şi (deci este mijlocul lui ).
Deoarece rezultă că , deci aparţine discului-unitate şi atunci perpendiculara în pe taie cercul unitate în punctele , . Rezultă că este romb, deci . Dar  (conform proprietăţii 1.) şi atunci (conform proprietăţii 2.)
c) Analog (urmează de fapt o inducţie) se arată că şi "coroanele circulare"  ,  ,...,  ,... sunt incluse în .
Materiale Didactice Asemanatoare
Doua probleme de grupuri
|