 Optiuni Inapoi la biblioteca
|
Permutari. Notiunea de permutare Autor: Iulia Liberis Descriere: articol pentru Clasa a XI-a publicat in data de 25 Apr 2008, nivel de dificultate . Definitia permutarii. Gradul permutarii. Cardinalul multimii permutarilor de grad dat. Permutarea identica. Exemple. Domenii: ---
Permutări. Noţiunea de permutare
Am făcut cunoştinţă cu noţiunea de permutare încă din clasa a X-a. Fiind dată o mulţime finită , având elemente, ea se poate ordona în diverse moduri, în sensul că fiecărui element al său i se asociază un anumit număr de la la , numit rangul elementului.
Exemplu:
Mulţimea are trei elemente ce pot fi ordonate în următoarele moduri: , , , , , .
În prima permutare notată , are rangul , are rangul şi are rangul . În cea de-a doua permutare, notată , are rangul , are rangul şi are rangul .
Noţiunea de permutare.
Să notăm cu mulţimea primelor numere naturale, adică . Fie o bijecţie a mulţimii şi notăm , , ..., . .
Funcţia poate fi reprezentată printr-un tablou cu două linii:
Prima linie indică poziţia pe care se află elementul din linia a doua, sau, cu alte cuvinte, locul ocupat de elementul în şirul finit .
Definiţie: Fie mulţimea . O funcţie bijectivă se numeşte permutare de gradul . Mulţimea tuturor permutărilor de gradul . Permutările din le vom nota cu litere greceşti (citim: fi, sigma, tau, ...).
Bibliografie
1. Manual pentru clasa a XI-a - Editura: Didactica si Pedagogica (anul 1982) |
|