Inele de polinoame. Proprietati aritmetice Autor: Dana Schiopu Descriere: articol pentru Clasa a XII-a publicat in data de 06 Feb 2008, nivel de dificultate . Polinoame cu coeficienti complecsi. Definirea sumei si a produsului a doua polinoame. Inelul polinoamelor peste un inel comutativ. Unitati intr-un inel de polinoame. Valoarea unui polinom. Functie polinomiala. Teorema impartirii cu rest; exemple. Divizibilitatea in inele de polinoame. Cel mai mare divizor comun a doua polinoame. Polinoame prime intre ele. Radacinile unui polinom; teorema lui Bezout; schema lui Horner; exemple. Domenii: ---
Prezentăm în continuare scrierea uzuală pentru polinoame, care se dovedeşte mai comodă în calcule.
Notăm prin polinomul care se numeşte nedeterminata . Înmulţirea polinoamelor ne dă: şi, mai general, . Fie un polinom de grad ai cărui coeficienţi sunt , adică .
Putem scrie , obţinând astfel scrierea obişnuită a unui polinom.
Definiţie: Inelul se numeşte inelul polinoamelor în nedeterminata cu coeficienţi în inelul şi se notează prin .
Inelul se mai numeşte şi inelul polinoamelor într-o nedeterminată cu coeficienţi în . Un polinom de grad în nedeterminata se scrie condensat:
Teorema 3: Dacă este un inel comutativ şi polinoame din , atunci:
1) 
2) 
3) dacă, în plus, este domeniu de integritate, avem 
Demonstraţie:
Dacă cel mult unul dintre polinoamele sau este nul, atunci afirmaţiile teoremei sunt, evident, adevărate, având în vedere convenţiile privind calculele cu . Dacă şi sunt nenule, afirmaţiile de la punctele 1) şi 2) rezultă din definiţia sumei şi produsului a două polinoame.
Pentru afirmaţia de la punctul 3), fie . Cum este domeniu de integritate, coeficientul dominant al produsului este care este nenul. Deci, în acest caz, .
Corolar: Dacă este un domeniu de integritate, atunci inelul polinoamelor este domeniu de integritate.
Demonstraţia: Rezultă din punctul 3) al teoremei precedente.
|