Definitii echivalente pentru continuitatea unei functii intr-un punct Autor: Iulia Liberis Descriere: articol pentru Clasa a XI-a publicat in data de 18 Feb 2008, nivel de dificultate . Continuitatea unei functii intr-un punct: scurt istoric, exemle de functii ale caror grafice sunt “intrerupte” sau au “salturi”, definitie punct de acumulare, definitie continuitate intr-un punct, teorema de caracterizare cu siruri, definitie punct de discontinuitate, definitie punct de discontinuitate de prima speta, definitie punct de discontinuitate de a doua speta, 4 exemple. Domenii: Functii continue
Se observă că reprezentarea grafică se întrerupe în punctele de abscisă respectiv . Vrem să vedem ce se întâmpla cu valorile funcţiei în jurul acestor puncte. Vom analiza comportarea valorilor lui în jurul punctului de abscisă 1.
Observăm că dacă tinde către ( se apropie de cu valori mai mici decât ), valorile lui tind către valoarea lui în , adică .
Dacă tinde către ,  ( se apropie de , cu valori mai mari decât ), valorile lui tind către valoare lui în , adică tind către .
"Saltul" din jurul punctului de abscisă se datorează faptului că limitele laterale în sunt diferite.
Să studiem comportamentul lui în jurul punctului de abscisă 
, deci nu avem "salt" în .
Dacă alegem un punct din domeniu, diferit de sau adică constatăm că tinde către când tinde .
Punctul de abscisă este punct izolat în domeniul de definiţie al funcţiei , deoarece funcţia nu este definită în alte puncte dintr-o vecinătate a lui .
Graficul " nu se întrerupe " în .
Vom defini continuitatea unei funcţii într-un punct .
Definiţie : Fie o funcţie reală cu şi un punct .
O funcţie se numeşte continuă în punctul dacă pentru orice vecinătate a punctului  există o vecinătate a punctului astfel încât din faptul că să rezulte 
Pe scurt:
continuă în astfel încât 
Dacă nu este continuă în atunci se numeşte punct de discontinuitate.
|