Home | Autentificare     
Experior LogoMath Logo

Cancerul ( celulele canceroase )

Data publicarii: 06 Feb 2009, categoria: Generalitati

In ziua de astazi foarte multe personae sufera de diferite boli grave tocmai de aceea, cu prilejul acestui articol pot afla mai multe lucruri despre o boala  grava care afecteaza intreaga lume si anume, cancerul.   Tara noastra, Romania, este pe primul loc din Europa de Est la cancer  ,asadar am un motiv in plus sa ma informez in legatura cu aceasta boala , astfel o voi putea preveni.

CUPRINS:

1-    Ce este cancerul?

2-    Tumorile

3-    Factorii care influenteaza cancerul              

4-    Raspandirea celulelor canceroase

5-    Tratamente impotriva cancerului

6-    Concluzia 

 

1-    Ce este cancerul?

                Cancerul este o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necontrolata a celulelor si capacitatea acestor celule de a invada alte tesuturi din organism, fie prin cresterea directa in tesuturi adiacente (invazie) sau prin migrarea celulelor spre locuri mai indepartate in organism (metastaza).

2-    Tumorile

                 In mod normal, atunci când o celula se divide, acest proces are loc intr-o ordine bine stabilita si riguros controlata. Daca, din diferite motive, acest proces scapa de sub control, celula va continua sa se divida, dezvoltându-se o “masa”, care este denumita “tumora”. Tumorile pot fi benigne sau maligne.

                 Intr-o tumora benigna celulele nu se imprastie in alte parti ale corpului. Ele continua sa creasca local si pot deveni o problema prin presiunea exercitata asupra tesuturilor sau organelor vecine. O tumora maligna este constituita din celule canceroase care au abilitatea de a se imprastia in afara locului unde isi au originea. Daca nu se efectueaza un tratament adecvat, pot invada si distruge tesuturile din jur. Uneori, celulele “pleaca de la nivelul tumorii primare” si se imprastie la alte organe din organism, pe cale sanguina sau limfatica. Atunci când aceste celule ajung la noul sediu, ele se pot divide si se formeaza noi tumori, adesea denumite “tumori secundare” sau “metastaze”.

3-    Factorii care influenteaza cancerul

                De obicei cancerul nu apare din senin, el este influentat de anumiti factori precum: tutunul, infectiile, alimentatia nesanatoasa, factori legati de sanatatea reproducerii, lumina solara si radiatiile ionizante, poluare,  produsi industriali, aditivi alimentari, alcool si alti factori care inca nu au fost descoperiti.

4-    Raspandirea celulelor canceroase

                 Celulele canceroase se divid într-un mod necontrolat, numarul lor crescând pâna când formeaza o tumora ce devine vizibila clinic. Pe lânga înmultirea extrem de rapida, celule canceroase sunt incapabile sa se organizeze într-un mod adecvat, iar masa de tesut care ia nastere nu are caracteristicile unui tesut normal.

                   Celulele canceroase iau nastere din celulele sanatoase ale organismului, o singura celula canceroasa fiind uneori suficienta pentru dezvoltarea unei tumori. Cu toate acestea, transformarea unei celule sanatoase într-una canceroasa se realizeaza treptat, cuprinzând mai multe etape de-a lungul mai multor ani de zile. Cu trecerea fiecarei etape celula se modifica si devine din ce în ce mai putin receptiva la mecanismele normale de control al organismului.

                  Capacitatea celulelor canceroase de a se raspândi în interiorul organismului este cea care cauzeaza gravitatea acestei boli. Din fericire, etapele în care are loc procesul de raspândire sunt ordonate, cancerul extinzându-se initial în tesuturile din apropiere. Acest lucru produce leziuni locale care, cu trecerea timpului, cauzeaza simptome.

                  În etapa urmatoare, celulele încep sa se desprinda de tumora mama, strabat membranele conjunctive, apoi peretii vaselor limfatice sau sanguine patrunzând în circulatia limfatica celulele canceroase ajung initial în ganglionii limfatici, structuri cu rol imun. Sunt invadati initial ganglionii regionali, adica cei mai apropiati de tumora. O mare parte din celule sunt omorâte la acest nivel; aceasta reprezinta etapa de invazie locoregionala a cancerului. Cu timpul, celulele imune de la nivelul ganglionilor nu mai fac fata afluxului de celule canceroase care continua sa se înmulteasca.

                  Celulele canceroase vor depasi si aceasta bariera si vor ajunge prin intermediul limfei în circulatia sanguina; o alta modalitate de a ajunge în sânge este prin strabaterea peretilor vasculari înca de la început, la nivelul tumorii primare. Dupa ce ajung în circulatia sanguina, celulele canceroase se vor opri în diferite organe, acolo unde conditiile favorizeaza dezvoltarea ulterioara: plamân, oase, creier, ficat,etc. In aceste organe o parte din celule vor muri, dar altele vor supravietui si se vor înmulti în continuare; aceasta reprezinta etapa metastatica, de boala generalizata.

                   In fiecare etapa vor supravietui cele mai agresive si mai rezistente celule, astfel ca sansele de vindecare sau de raspuns la tratament scad o data cu avansarea bolii.

5-    Tratamente impotriva cancerului

                 Tratamentul bolii canceroase este multimodal si include de obicei mai multe metode terapeutice in functie de stadiul clinic al bolii.
Modalitatile de tratament sunt:

              Aceste metode terapeutice se pot asocia între ele pentru a obtine cel mai bun raspuns terapeutic posibil. 

6-    Concluzie

Asadar,  aceasta categorie de boli include unele dintre cele mai grave boli posibile de aceea toti oameni ar trebui sa fie mai atenti la mancarea pe care o consuma zilnic si la unele vicii precum fumatul sau bautura. Cred ca lucrurile pe care le-am scris in acest articol m-au ajutat sa ma informez si ma vor ajuta sa previn cancerul.

Poate va vor ajuta si pe voi in aceasta privinta.



Pentru a comenta acest articol trebuie sa te