Home | Autentificare     
Experior LogoMath Logo

Despre clasamentele de pe Experior

Data publicarii: 30 Mai 2008, categoria: In spatele scenei

    Momentan clasamentele de pe Experior au scorurile calculate pe baza testelor ce au fost finalizate si pe nivelul de dificultate al acestora. Pana aici nimic nou si nimic special. Totusi, va intrebati de ce am ridicat acest subiect. Urmarind cu atentie testele date de utilizatori am putut observa faptul ca sunt utilizatori care, dand destul de multe teste, retin raspunsurile problemelor si atunci cand reintalnesc o problema pun raspunsurile direct. Aceasta practica nu ajuta procesul de invatare (este un lucru cunoscut si dovedit).

    Stim cu totii faptul ca sunt profesori care dau lucrari cu probleme si exercitii similare celor date la clasa, sau care isi aleg problemele din culegeri, astfel elevi tind sa rezolve culegeri intregi si sa retina raspunsurile sau tind sa retina calculele. Acest lucru nu este chiar bun pentru ca atunci cand primesc o problema similara sau aceeasi problema nu o mai rezolva sau o rezolva superficial (comportament remarcat la disciplinele matematica, informatica si fizica).

    In aceasta idee, si cunoscand acest lucru din perioada in care am invatat in liceu, am implementat in Experior un mecanism ingenios care determina probabilitatea ca un elev sa fi "trisat" la un test dat pe Experior. Astfel Experior poate sa "isi dea seama" cu o eroare destul de mica daca un elev stia raspunsurile la problemele dintr-un test sau daca a rezolvat
problemele din testul respectiv.

    Din fericire pentru utilizatorii Experior aceasta functie a fost dezactivata pana acum Emoticon, dar observand ca sunt cazuri in care utilizatorii dadeau multe teste si isi notau raspunsurile problemelor iar apoi urmau o serie de teste in care luau numai 10 pe linie am activat aceasta functionalitate. Procesul de determinare a testelor la care utilizatorul avea raspunsurile de la inceput este destul de complex (si il vom rafina in curand) si "semi-inteligent" (este totusi un program scris de om) asa ca nu vom intra in detalii.

    De ce este aceasta functionalitate necesara? Daca vom introduce notiunea de concurs atunci un utilizator care are raspunsurile problemelor va fi capabil sa ia numai note de 10 si sa se mentina in fruntea clasamentului, astfel premiile nu vor fi castigate pe cunostinte proprii. Aceasta functionalitate vine in ajutorul celora care se straduiesc sa rezolve un test si descurajeaza speculatiile si rezultatele obtinute prin metode dubioase. Trebuie retinut faptul ca in urma activarii acestei functionalitati clasamentele actuale se vor schimba drastic, iar testele date de acum inainte vor fi revizuite automat de aceasta functionalitate. Testele marcate ca inconsistente de aceasta functionalitate nu vor fi luate in calcul in momentul cand se calculeaza scorul pentru un clasament Emoticon.



Bullet Comentariu postat de Ungureanu Radu la data de 17 Iun 2008

In continuare, pentru a intari ideea de competitie, la clasamentele existente vor fi luate in considerare doar testele pe ultimele trei luni. In acest fel sunt eliminate cazurile in care un utilizator da niste teste, obtine o medie mare si ramane in fruntea clasamentelor foarte mult timp, si cazurile in care un utilizator ia la inceput niste note mai mici si apoi se chinuie sa le indrepte dand multe teste la care sa obtina niste note mai mari.

Bullet Comentariu postat de Ungureanu Radu la data de 01 Iul 2008

Acum sunt luate in considerare testele date in urma cu 2 luni, astfel dinamica pentru clasamente va creste putin.

Bullet Comentariu postat de Adina AA. la data de 27 Iul 2008

Ar fi o idee ca testele care le'am dat odata sa nu mai apara in acea lista. Asa nimeni nu le'ar mai repeta Emoticon

Bullet Comentariu postat de Ungureanu Radu la data de 27 Iul 2008

Da, dar poate vrei sa il mai dai o data Emoticon.

Bullet Comentariu postat de Adina AA. la data de 27 Iul 2008

Ok.. de 2 ori atunci. In general vreau sa vad unde am gresit la rezolvare, nu vreau sa mai dau acelasi test. La clasa nu dam lucrarile de 2 ori. ( Avand in vedere ca exercitiile se repeta in teste cam asa ar veni Emoticon )

Bullet Comentariu postat de Ungureanu Radu la data de 28 Iul 2008

    Se repeta acum pentru ca avem cam 2.600 de probleme si astea trebuie sa acopere toata materia pentru clasele de liceu. Tinta este sa avem peste 50.000 si atunci nu or sa se mai repete asa de des. Oricum am o solutie si pentru problema asta dar dureaza putin pana o implementez. E bine daca punem un buton pe care daca il apesi dispar testele care le-ai dat deja?

Bullet Comentariu postat de Adina AA. la data de 28 Iul 2008

Da Emoticon.. pana la o solutie mai radicala e bine si asa Emoticon

Bullet Comentariu postat de Ungureanu Radu la data de 09 Aug 2008

Am rezolvat problema semnalata cu testele date. In loc de buton am pus un link ca sa nu strice prea rau pagina. Daca il actionati se va reinprospata pagina si vor dispare testele date deja. Mai radical de atat nu stiu ce se poate rezolva (aici asteptam sugestii)

Pentru a comenta acest articol trebuie sa te